A Projektmenedzsment vízesés modellje - mikor és hogyan alkalmazzuk?

gilinda
vízesés modell

5/23/2023

A projektmenedzsment egyik legismertebb és legelterjedtebb módszere a vízesés modell. Ez a modell azonban nem minden projekt esetében ideális, ezért fontos megérteni, hogy mikor érdemes alkalmazni és mikor javasolt más módszer választása. Ebben a cikkben bemutatjuk a vízesés modellt, és bemutatjuk, milyen helyzetekben lehet előnyös vagy hátrányos annak használata.

A vízesés modell és szakaszai

A vízesés modell egy lineáris, szekvenciális projektmenedzsment módszer, amely sorban halad a projekt egyes fázisain keresztül, mint egy vízesés. A modell alapja, hogy egy projektet jól definiált, egymásra épülő szakaszokra bontanak, amelyek sorrendben kerülnek megvalósításra. A leggyakrabban használt szakaszok a következők:

 1. Követelmények elemzése
 2. Tervezés
 3. Implementáció
 4. Tesztelés
 5. Bevezetés (vagy telepítés)
 6. Karbantartás

Nézzük végig a fázisokat egy építőipari példán!

1. Követelmények elemzése

A projekt első szakaszában a projektmenedzser, az építészek és a megrendelő egyeztetnek a követelményekről. Az egyeztetések során meghatározzák a kívánt alapterületet, a szintek számát, az irodák elosztását, valamint a műszaki és infrastrukturális igényeket (pl. fűtés, hűtés, világítás). Ezen kívül az építési engedélyek, előírások és a környezetvédelmi szabályok is figyelembe veszik.

2. Tervezés

Ebben a szakaszban az építészek és a mérnökök elkészítik a részletes építészeti és műszaki terveket. Az épület különböző aspektusait tervezik meg, mint például az alaprajzok, a szerkezeti elemek, a gépészeti és elektromos rendszerek, valamint a kül- és beltéri kialakítás. A tervezés során ügyelnek a költségvetésre és a határidőkre is.

3. Implementáció

Az építkezés megkezdése előtt a projektmenedzser összehangolja az építőanyagok beszerzését, a szükséges engedélyek beszerzését és a munkaerő megszervezését. Ezt követően megkezdődik az irodaház építése, amely több fázisra osztható: alapozás, szerkezetépítés, tetőkialakítás, gépészeti és elektromos rendszerek kiépítése, külső burkolat, belsőépítészet és kialakítás. Az egyes építési fázisok egymásra épülnek, és szorosan együttműködnek a különböző szakemberek.

4. Tesztelés

A projekt ezen szakaszában az építészeti, műszaki és biztonsági követelmények ellenőrzésre kerülnek. A vizsgálatok során meggyőződnek arról, hogy az irodaház megfelel a terveknek és az előírásoknak. Ebben a szakaszban történik a villamos, vízvezeték- és fűtési rendszerek, a tűzvédelmi berendezések és a biztonsági rendszerek tesztelése és ellenőrzése. Amennyiben problémák merülnek fel, a szükséges javításokat elvégzik, majd újra tesztelik a rendszereket, hogy biztosítsák a megfelelő működést.

5. Bevezetés (vagy telepítés)

Miután az összes rendszer sikeresen átesett a tesztelésen és ellenőrzésen, a projekt befejezését követően az irodaházat átadják a megrendelőnek. Az átadás során a projektmenedzser bemutatja a megrendelőnek az épületet, ismerteti a műszaki és biztonsági jellemzőket, valamint átadja a dokumentációkat, mint például a műszaki rajzokat, az engedélyeket és a garanciákat. Ezt követően a megrendelő elkezdheti az épület birtokba vételét és a munkatársak beköltözését.

6. Karbantartás

Az irodaház átadása után a projektmenedzser és a vállalat felelőssége továbbra is fennáll a karbantartási és garanciális időszak alatt. Ez azt jelenti, hogy a vállalatnak figyelemmel kell kísérnie az épület állapotát, és gondoskodnia kell a szükséges javításokról és karbantartásról. Ilyen tevékenységek lehetnek például a gépészeti rendszerek ellenőrzése, a tető és homlokzat karbantartása, vagy a biztonsági rendszerek frissítése.

Az építőipari projektek esetében a vízesés modell alkalmazása megfelelő lehet, ha a projekt követelményei jól definiálhatóak, és a tervezési, építési és karbantartási fázisok lineárisan követhetők egymás után. A modell segítségével a projektmenedzser és a csapat hatékonyan tervezhet, szervezhet és ellenőrizhet minden szakaszt, biztosítva a megrendelői elégedettséget és a projekt sikeres megvalósítását.

A vízesés modell előnyei

A vízesés modell népszerűsége többek között az alábbi előnyöknek köszönhető:

 • Könnyen érthető és egyszerű struktúra, ami könnyűvé teszi a projekt nyomon követését és tervezését.
 • A jól definiált szakaszok lehetővé teszik a részletes dokumentáció elkészítését és a tervezési döntések előre meghatározását.
 • A projekt elején végzett alapos tervezés csökkentheti a kockázatokat és a költségeket.
 • A szigorú struktúra elősegíti a felelősségi körök tisztázását és a szerepek megkülönböztetését.

Mikor érdemes a vízesés modellt alkalmazni?

A vízesés modell alkalmazása akkor javasolt, ha a projekt megfelel az alábbi kritériumoknak:

 • A projekt követelményei jól definiálhatóak és stabilak: a vízesés modell akkor hatékony, ha a projekt követelményei előre meghatározhatóak, és nem várható, hogy jelentősen változnak a fejlesztés során. Például egy szoftverfejlesztési projekt esetében, amikor a megrendelő pontosan tudja, milyen funkcionalitásokat szeretne, és ezek nem fognak változni a fejlesztés alatt.
 • A projekt céljai, erőforrásai és határidejei előre ismertek és változatlanok: a vízesés modell jól működik olyan projektekben, amelyeknek egyértelmű céljai, erőforrásai és határidejei vannak. Például egy építkezési projekt, ahol a tervek, az erőforrások és a befejezési határidők előre ismertek, vagy egy vállalati informatikai rendszerfrissítés, amelynek pontos időkerete és erőforrás-igényei ismertek.
 • A projektnek nincsenek gyakori változások, és a fázisok közötti visszalépés valószínűtlen: a vízesés modell akkor előnyös, ha a projekt fázisai egymás után haladnak, anélkül, hogy vissza kellene térni egy korábbi szakaszba. Például egy gyógyszeripari kutatási projekt, ahol a különböző fázisok (pl. laboratóriumi kutatás, előkészítés, klinikai tesztek stb.) sorrendben zajlanak, és mindegyik fázis sikeres befejezése után nem várható, hogy vissza kell lépni egy korábbi fázisba.
 • A projekt jól strukturált és lineárisan megvalósítható: a vízesés modell akkor alkalmazható hatékonyan, ha a projekt fázisai jól strukturáltak és lineárisan megvalósíthatóak. Például egy könyvkiadó projekt, ahol a szerző megírja a könyvet, majd a szerkesztő átnézi és javítja a szöveget, végül pedig a könyv nyomdai előkészítésre és kiadásra kerül. Mindegyik fázis egymásra épül, és nem várható, hogy a projekt során visszalépésre lenne szükség.

Projektmenedzsment szoftverek alkalmazása vízesés modellnél

A vízesés modellben megvalósuló projekteknél a projektmenedzsment szoftverek használata elősegítheti a hatékonyabb munkavégzést és a projekt sikeres megvalósítását. Néhány ok, amiért javasolt a projektmenedzsment szoftver használata:

 1. Jobb kommunikáció és együttműködés: A projektmenedzsment szoftverek segítségével a csapat tagjai egyszerűbben és gyorsabban kommunikálhatnak egymással, megoszthatják az információkat, dokumentumokat és eredményeket. Ez a fokozott kommunikáció csökkenti a félreértéseket és javítja a döntéshozatalt.
 2. Szervezés és ütemezés: A szoftverek segítségével könnyen létrehozható és nyomon követhető a projekt ütemterve, ami lehetővé teszi, hogy a projektmenedzser és a csapat tagjai ismerjék a határidőket, a mérföldköveket és a felelősségeket.
 3. Forrás- és költségmenedzsment: A projektmenedzsment szoftverek általában tartalmaznak forrás- és költségmenedzsment eszközöket, amelyek lehetővé teszik a projekt erőforrásainak és költségeinek hatékony nyomon követését és optimalizálását.
 4. Projekt előrehaladásának nyomon követése: A szoftver segítségével a projektmenedzser könnyen nyomon követheti a projekt előrehaladását és összehasonlíthatja azt a tervezett ütemtervvel. Ha valamilyen késedelem vagy probléma merül fel, a projektmenedzser időben észlelheti és megteheti a szükséges lépéseket a helyzet kezelésére.
 5. Dokumentáció és jelentések: A projektmenedzsment szoftverek általában lehetővé teszik a projekt dokumentumainak és jelentéseinek központi tárolását, ami megkönnyíti a hozzáférést és a keresést a projekt életciklusa során és után is.

Amennyiben szeretnél egy felhasználóbarát szoftert használni, regisztrálj a Gilindába ide kattintva!

Tetszett a cikk? Oszd meg!

Kapcsolódó cikkek

A hatékonyságnövelés lehetséges eszközei

A hatékonyságnövelés lehetséges eszközei

Az elmúlt időszakban érezhető gazdasági visszaesés és magas inflációs környezet különösen nagy kihívást jelent a cégek számára.

4/25/2023

Rendszerezd az Ügyvitelt könnyedén! - Az Ügyviteli Szoftverek Varázslatos Világa

Rendszerezd az Ügyvitelt könnyedén! - Az Ügyviteli Szoftverek Varázslatos Világa

Fedezd fel az ügyviteli szoftverek csodálatos világát! Fedezd fel, hogyan könnyíthetik meg az üzleti folyamataidat

4/24/2023

A megbízási és vállalkozási szerződések közötti különbségek

A megbízási és vállalkozási szerződések közötti különbségek

A szerződések világában a leggyakrabban használt szerződések közé tartozik a vállalkozási és a megbízási szerződés, na de melyik mikor kell?

12/14/2022

A Projektmenedzsment vízesés modellje - mikor és hogyan alkalmazzuk?

A Projektmenedzsment vízesés modellje - mikor és hogyan alkalmazzuk?

A vízesés modell hatékony és lineáris projektmenedzsment módszer. Jól definiált fázisokon keresztül halad, stabil körülményekre optimalizált

5/23/2023

Próbáld ki most!

A regisztráció ingyenes, nem szükséges kártyaadatok megadása.

Kipróbálom